MARION

ODMIANA KUKURYDZY NA JAKOŚCIOWĄ KISZONKĘ.

MARION

FAO 250-260

Optymalna strawność

Ziarno w typie dent, gwarantuje wysoki bilans energetyczny kiszonki. W połączeniu z ponadprzeciętnym wskaźnikiem DINAG  (54,2) wpływa znacząco na poprawę mleczności krów.

Energia z kolb

Wysoki udział kolb w ogólnej masie zielonej, zwiększa wydajność energetyczną kiszonki oraz zapewnia doskonałe wartości żywieniowe (wskaźnik UFL = 0,96)

Zielona masa

Dzięki dużym, dobrze ulistnionym roślinom, z szerokimi blaszkami liściowymi mamy gwarancję uzysku odpowiedniej ilości paszy w odpowiednim czasie.

Zielona

Rośliny o przedłużonej zieloności liści z wyraźnym efektem stay-green, stwarzają możliwość znacznego wydłużenia daty zbioru.

Dlaczego warto zasiać odmianę kukurydzy MARION?

Dobra kiszonka to połączenie bardzo dobrej strawności z łodyg i liści z koncentracją energii pochodzącej ze skrobi, dlatego ważne jest aby odmiana kukurydzy oprócz wysokich plonów masy zielonej posiadała wysoką zawartość kolb w masie ogólnej. Dodając do tego ziarno w typie dent z łatwo uwalnianą skrobią mączystą, mamy pewność, że nasza kiszonka będzie nie tylko smakowita, ale także jakościowa. Właśnie takiego rodzaju kiszonkę możemy uzyskać z odmiany kukurydzy MARION.

Liczba rzędów: 16-17

Liczba ziaren w rzędzie: 28

MTN: 292 g

DANE TECHNICZNE

Rejestracja: EU 2022
Przeznaczenie: kiszonka
Wymagania glebowe:
Odmiana polecana do uprawy na wszystkich klasach gleb.

Morfologia i genetyka:
ziarno typu dent-flint
mieszaniec pojedynczy

Cechy agrotechniczne:
Wczesny wigor: dobry
Tolerancja na wyleganie: dobra
Wysokość roślin: bardzo wysokie
Stay Green: dobry
Tolerancja na suszę: bardzo dobra
Zdrowotność roślin: dobra

Zalecana obsada roślin:
gleby dobre: 86 000 – 92 000
gleby średnie: 80 000 – 85 000
gleby lekkie: 75 000 – 80 000

Wyłącznym dystrybutorem odmiany jest Vittra Group

Chcesz kupić nasiona? Skontaktuj się z nami