Nasiona soi
Zyskuj na płodozmianie
Spis treści
Nasiona soi i uprawa
Co należy wiedzieć o uprawie soi? Soja to roślina, która jest szeroko uprawiana na całym świecie ze względu na swoje wielofunkcyjne zastosowanie. Soja jest przede wszystkim ważnym źródłem białka (ponad 40% białka o korzystnym składzie aminokwasowym) oraz tłuszczu (około 20%) o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także inne cenne składniki. Soja jest rośliną o znakomitych właściwościach odżywczych. Ziarna soi są bogatym źródłem białka roślinnego. Światowa produkcja soi stale wzrasta, od 2010 roku zwiększyła się o ponad 32%. W Polsce także zauważamy bardzo duży wzrost powierzchni uprawy soi – od 2010 roku zwiększyła się ponad trzydziestokrotnie.
Soja oprócz warunków ekonomicznych uprawy to bardzo dobry sposób na przerwanie niekorzystnego następstwa roślin zbożowych, rzepaku i kukurydzy w płodozmianie. Jak wszystkie rośliny strączkowe, posiada właściwości strukturotwórcze i wzbogacające glebę w składniki pokarmowe. Resztki pożniwne pozostawione na polu poprawiają właściwości gleby, zwiększając w niej zawartość substancji organicznej, a współżycie z bakteriami brodawkowymi wzbogaca glebę w azot.

Nasiona soi do siewu – Soja Marquise
Nasiona soi gwarantujące wczesne i wysokie plony.


Odmiana soi MARQUISE łączy w sobie bardzo szybki wzrost we wczesnych fazach rozwoju (ma wysoką zdolność do tłumienia chwastów), wczesną dojrzałość, doskonałą zawartość białka i oleju w nasionach oraz wysokie plony nasion. Dzięki doskonałej zdolności do rozgałęziania się MARQUISE może z łatwością kompensować wschody utrudnione warunkami atmosferycznymi lub uszkodzenia spowodowane gradem. Zostało to udowodnione w próbach plonowania w St. Peter am Hart w 2018 r., gdzie MARQUISE przewyższył wszystkie konkurencyjne odmiany z zaledwie 40 roślinami/m2 (średnia prób wynosiła 55 roślin/m2). Dzięki szybkiej dojrzałości i dobrej stabilności soja MARQUISE ma bardzo szeroką przydatność do uprawy w Polsce.
Uprawa soi - warto pamiętać
Soja jest rośliną ciepłolubną i dużą jej zaletą jest wysoka odporność na suszę oraz na choroby wirusowe, bakteryjne i grzybowe. Preferuje gleby dobrze nasłonecznione, przewiewne i żyzne, na gruntach klas od II do IVa ale także w dobrej kulturze rolnej IVb i V. Nasiona soi do siewu świetnie sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych. Wrażliwość odmiany jedynie dla ciężkich, kwaśnych i podmokłych gleb. Optymalne pH gleby w uprawie soi wynosi 6,5-7,0. Nie należy jej też wysiewać po uprawie innych roślin strączkowych, sorgo, traw, słonecznika, kapustowatych lub wieloletnich motylkowych roślin drobnonasiennych.
Termin siewu soi, w zależności od regionu, przypada na okres od 20 kwietnia do 5 maja. Fenologicznym wyznacznikiem terminu siewu soi jest kwitnienie klonu zwyczajnego lub koniec kwitnienia wiśni. Nasiona soi powinno się wysiać w glebę ogrzaną do temperatury 8-10oC. W niższej temperaturze gleby kiełkowanie i wschody są spowolnione, opóźnione i wydłużone, co zmniejsza konkurencyjność soi względem chwastów, a część nasion może zgnić i stracić zdolność kiełkowania. Wczesny termin siewu wpływa korzystnie na wysokość osadzenia najniższych strąków. Najlepsze plony jakie będą generowane przez nasiona soi, można osiągnąć, jeżeli w okresie kwitnienia soi temperatury oscylują między 22 a 25 st. C. Spadek poniżej 17 st. C może opóźnić, a poniżej 10 st. C, nawet całkowicie zatrzymać kwitnienie. O wrażliwości roślin na wszelkie czynniki stresowe, w tym temperaturę decydują przede wszystkim uwarunkowania genetyczne danej odmiany.
Soja powinna być wysiana w obsadzie ok. 45-60 roślin/m2. Najlepiej wysiewać ją w rozstawie rzędów 15–45 cm, na głębokość 2-4 cm. Przy zbyt głębokim siewie rośliny soi mogą mieć trudności z przebiciem się przez warstwę gleby, co będzie skutkowało nierównomiernymi i rzadkimi wschodami. Zbiory soi można przeprowadzić od końca sierpnia aż do połowy października, po opadnięciu liści i zbrązowieniu strąków. Sprawdź proponowane przez nas najlepsze nasiona soi!
Agrotechnika Soi
Stanowisko | Gleby kompleksu pszennego bardzo dobrego, dobrego, pszennego wadliwego (klasy I – IVa) i żytniego dobrego (klasy IVb i V). Do uprawy soi nie nadają się gleby zbyt zwięzłe, silnie zaskorupiające się. |
Przedplon | Zboża jare i ozime, okopowe, kukurydza (należy zwrócić uwagę na herbicydy stosowane w uprawie kukurydzy i zbóż) |
Nawożenie | P2O5 60 – 90 kg/ha, K2O 90 – 120 kg/ha (jesienią lub wiosną) N – dawka startowa do 30 kg/ha, dawka pogłówna przed kwitnieniem – 30 kg/ha; (Wapnowanie pod przedplon przy pH < 5,5).Jeżeli nasiona są zaszczepione (zaleca się nawet podwójnie) Bradyrhizobium japonicum – które jest w przypadku uprawy soi jednym z kluczowych elementów, to nie ma potrzeby nawożenia azotem, a na pewno nie przed siewnie. Jeżeli rośliny będą kwitły i na korzeniach nie będzie brodawek to wtedy należy rozpatrzyć nawożenie N. |
Uprawa przesiewna | Zalecane jest wykonanie pełnego zestawu uprawek pożniwnych, a przed zimą orkę na głębokość 25 cm. |
Termin siewu | ok. 25 kwietnia, ale w glebę ogrzaną do temperatury powyżej 8oC |
Głębokość siewu | 2 – 4 cm |
Rozstaw rzędów | 15 – 45 cm |
Obsada na m2 | 45 – 60 nasion soi |
Ilość wysiewu | 4 – 4,5 jednostek siewnych / ha |
Ochrona przed chorobami i szkodnikami | Ryzyko porażenia ze strony chorób i szkodników – małe. W wadliwym płodozmianie (rzepak, bobowate) – chronić przed zgnilizną twardzikową |
Dojrzewanie i zbiór | koniec sierpnia – początek września; zbiór wykonuje się jednoetapowo kombajnem w dojrzałości pełnej, kiedy strąki są brązowe a nasiona “dzwonią” w strąkach. |
Sprawdź także