Jaka kukurydza na kiszonkę jest najlepsza?

Ogromna popularność kukurydzy w Polsce, jak i w całej Europie, a także na innych kontynentach niewątpliwie wiąże się z wszechstronnym wykorzystaniem, jakie znajduje ta roślina. Kukurydzę uprawia się głównie na ziarno i na kiszonkę. Coraz częściej przeznacza się ją też na cele grysowe oraz na produkcję biogazu. Na rynku dostępnych jest więc wiele, różnych odmian. Niektóre lepiej sprawdzają się na ziarno, w przypadku innych rekomendowana jest uprawa kukurydzy na kiszonkę. Wybór odpowiedniej odmiany kukurydzy na kiszonkę to gwarancja udanych zbiorów oraz najwyższej jakości paszy dla krów. Wobec tego, jaka kukurydza na kiszonkę jest najlepsza? W którą odmianę warto w tym przypadku zainwestować?

Uprawa kukurydzy na kiszonkę

Kiszonka to podstawowa, tzw. objętościowa pasza dla bydła. Najbardziej ceniona przez europejskie, w tym polskie gospodarstwa mleczarskie jest wysokiej jakości kiszonka z kukurydzy, która zawiera dużo suchej masy i skrobi, a co za tym idzie posiada wysoką wartość energetyczną oraz zapewnia doskonałą strawność. Uprawa kukurydzy na kiszonkę na przestrzeni lat stała się więc bardzo popularna. Rolnicy, którzy decydują się na siew tej rośliny właśnie na cele kiszonkowe, muszą jednak pamiętać, że technologia jej uprawy różni się od technologii uprawy kukurydzy na ziarno, przede wszystkim pod względem terminu i gęstości siewu, dojrzałości roślin w momencie zbiorów, metodzie zbioru, konserwacji, a także doborze odmiany kukurydzy na kiszonkę. W takim razie, jaka kukurydza na kiszonkę jest najlepsza? Na jakie parametry należy zwrócić uwagę przy zakupie?

Polecane odmiany kukurydzy na kiszonkę

Decydując się na uprawę kukurydzy na kiszonkę, warto dobrze przemyśleć, która spośród dostępnych na rynku odmian nadaje się ku temu najlepiej. Jaka kukurydza na kiszonkę jest w stanie zagwarantować możliwie największe zbiory, a jednocześnie wysoką jakość paszy? Otóż, aby uzyskać odpowiedź na to pytanie, należy uwzględnić kilka istotnych czynników. Odmiany kukurydzy na kiszonkę rekomendowane przez ekspertów i rolników, którzy mogą pochwalić się na tym polu pewnym doświadczeniem to odmiany charakteryzujące się wysokim plonem ogólnym z dużym udziałem kolb, bardzo dobrą strawnością wegetatywnych części roślin, ziarnem typu flint lub flint/dent. Jeśli chodzi o FAO, optymalne w uprawie kukurydzy na kiszonkę są odmiany średniowczesne. Bardzo pożądany jest również tzw. efekt stay-green. Natomiast, która spośród dostępnych na rynku odmian kukurydzy na kiszonkę jest w stanie wszystko to zagwarantować?

Batisti CS FAO 250-260 – najlepsza odmiana kiszonkowa!

Uprawa kukurydzy na kiszonkę przynosi pożądane efekty tylko wówczas, gdy wybierzemy odpowiednią odmianę kukurydzy. Na kiszonkę zdecydowanie najlepsza jest kukurydza Batisti CS , co potwierdzają wyniki uzyskane w badaniach COBORU. Duża zawartość suchej masy i skrobi, wysoki udział ziarna w ogólnej masie (duże kolby), rośliny o mocnej budowie, dobrej tolerancji na wyleganie i widocznym efekcie stay-green, ziarno typu flint, a także FAO 250-260 – wszystko to sprawia, że Batisti CS to jedna z tzw. jakościowych odmian kukurydzy na kiszonkę, najbardziej cenionych przez gospodarstwa mleczarskie, bo umożliwiających produkcję wysoce energetycznej i doskonale strawnej kiszonki.