Uprawa rzepaku: zwalczanie śmietki kapuścianej

Uprawa rzepaku: zwalczanie śmietki kapuścianej

Śmietka kapuściana jest szkodnikiem poważnie zagrażającym uprawom rzepaku (szczególnie w rejonach o dużej koncentracji pól) oraz warzyw kapustowatych. Co każdy rolnik powinien wiedzieć o owadzie siejącym spustoszenie na polach rzepaku? Jak pozbyć się szkodnika obniżającego jakość i ilość plonów? Sprawdź nasze rady!

Śmietka kapuściana w rzepaku – krótka charakterystyka

Śmietka kapuściana na pierwszy rzut oka przypomina muchę domową. Owad zaliczany do grupy muchówek osiąga długość mniej więcej 6 mm. Samce mają barwę czarno-szarą, a samice – brązowo-szarą. Ciało owadów pokryte jest czarnymi szczecinkami. Dorosłe osobniki zaczynają być widoczne wiosną, na przełomie kwietnia i maja. Żywią się głównie nektarem, spadzią mszyc i sokami roślinnymi. Samice śmietki codziennie składają od jednego do kilku jaj w szczelinach w ziemi wokół rośliny żywicielskiej albo tuż przy szyjce korzeniowej. Po 4-8 dniach wylęgają się żółtawobiałe larwy, które żerują na korzeniach i szyjce korzeniowej rzepaku. Po upływie 3–4 tygodni przepoczwarzają się w glebie w dorosłe osobniki. Śmietka kapuściana sprawnie się porusza i przemieszcza na duże odległości, więc szybko rozprzestrzenia się po okolicznych polach.

 

Jak śmietka kapuściana niszczy rzepak?

Jak rozpoznać, że Twoje pole zostało zaatakowane właśnie przez ten gatunek? Śmietka kapuściana w rzepaku pozostawia po sobie charakterystyczne ślady – uszkodzone, nadgnite korzenie z wydrążonymi korytarzami, żółte i fioletowe przebarwienia na roślinie. Ponadto, silnie uszkodzony, młody rzepak często całkowicie zamiera, szczególnie w okresie suszy. W przypadku roślin zniszczonych w mniejszym stopniu następuje zahamowanie wzrostu, zwiększa się podatność na przemarzanie, wyleganie i przedwczesne dojrzewanie. Uszkodzony rzepak bardzo często doznaje wtórnego porażenia przez choroby (na przykład suchą zgniliznę kapustnych lub werticiliozę).

Ochrona rzepaku przed śmietką kapuścianą

Niestety, standardowe zaprawy insektycydowe nie przynoszą satysfakcjonujących rezultatów w zakresie ochrony rzepaku przed śmietką kapuścianą. Środki ochronne tracą swoje właściwości jeszcze przed okresem największej aktywności szkodnika. Aby zapobiec zniszczeniom, należy stosować się do kilku reguł:

  • przestrzegać zalecanych terminów siewu (unikać zbyt wczesnych i opóźnionych prac na polu);
  • stosować właściwy płodozmian (rzepak nie powinien być siany po rzepaku ani innych roślinach kapustowatych);
  • izolacja przestrzenna od innych upraw rzepaku oraz kapustowatych (na przykład brokułów, kapusty czy brukwi).

Stosowanie oprysków środkami insektobójczymi jest nieopłacalne. Larwy szkodnika żerują w korzeniach, a oprysk pokrywa jedynie liście rośliny, nie wnikając w głąb gleby. Poniesione koszty nie idą w tym przypadku z efektami.

RGT GUZZI – odmiana mieszańcowa rzepaku o wysokiej odporności na choroby

Warto pamiętać, że mieszańcowe odmiany rzepaku ozimego lepiej radzą sobie z uszkodzeniami, jakie powoduje na roślinach śmietka i inne szkodniki. Aby zminimalizować straty poniesione przez owady, w tym śmietkę kapuścianą, wybieraj sprawdzone, dobrze zaprawione odmiany rzepaku o dużej odporności na choroby i zniszczenia. Doskonałym wyborem będzie rzepak ozimy RGT GUZZI – cechuje się bardzo wysoką odpornością na suchą zgniliznę kapustnych (Phoma), czerń krzyżowych, zgniliznę twardzikową i cylindrosporiozę – to wysokie bezpieczeństwo uprawy i powodzenie osiągania wysokich plonów.