Uprawa rzepaku w Polsce

Uprawa rzepaku w Polsce stanowi dochodowe źródło zarobku dla wielu rolników. Popularność upraw złocistej rośliny napędzana jest przez ogromne zapotrzebowanie. Rzepak wykorzystywany jest na szeroką skalę na cele konsumpcyjne (to właśnie z niego produkuje się wysokiej jakości olej zawierający dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów), energetyczne i przemysłowe. Ponadto, rzepak często wykorzystywany jest jako przedplon korzystnie wpływający na stan środowiska glebowego. Co warto wiedzieć o uprawie rzepaku? Sprawdź!

Rzepak – warunki klimatyczne i glebowe

Podstawowym czynnikiem regulującym strukturę upraw rzepaku (podobnie jak innych roślin) w Polsce jest klimat. Optymalne warunki rzepak otrzymuje w rejonach o dużej wilgotności powietrza i równomiernych opadach atmosferycznych mieszczących się w przedziale od 600 do 700 mm rocznie. Najlepsze plony otrzymywane są na żyznych stanowiskach: kompleksu pszennego dobrego i bardzo dobrego o przynajmniej średniej zawartości potasu, fosforu oraz magnezu. Nieodpowiednie są dla niego gleby piaszczyste, suche, podmokłe oraz zakwaszone. Ponadto, rzepak zaliczany jest do roślin szczególnie wrażliwych na niski odczyn gleby oraz jonów glinu (pH powinno mieścić się w przedziale od 6,0 do 7,0). Rzepak ma wysokie potrzeby pokarmowe, co pociąga za sobą konieczność starannego doboru nawozu i przestrzegania zalecanych dawek.

Warto pamiętać, że uprawa rzepaku ma pozytywny wpływ na jakość gleby. Stanowi on doskonały przedplon w uprawach zbożowych, w szczególności dla odmian ozimych. W okresie jesiennym tworzy on na polu zieloną okrywę chroniącą glebę przed erozją wodną i glebową.

Gdzie w Polsce uprawia się rzepak?

Na terenie Polski panują warunki sprzyjające uprawie rzepaku. Jak podaje GUS, najwięcej rzepaku i rzepiku w poprzednich latach uprawiano w województwie dolnośląskim i lubelskim. Tuż za nimi znalazły się województwa wielkopolskie, kujawsko-pomorskie oraz pomorskie. Najmniejszy udział w krajowej uprawie mają województwa podlaskie, małopolskie i świętokrzyskie.

Polska na tle świata

W Polsce uprawy rzepaku rozciągają się na powierzchni obejmującej blisko 900 tysięcy ha. Corocznie rolnicy uzyskują około 2,7 milionów ton plonów. Imponujący wynik zapewnia Polsce trzecie miejsce wśród krajów europejskich. Liderami w uprawie rzepaku od lat niezmiennie pozostają zachodnie kraje: Francja (5 milionów ton zbiorów) oraz Niemcy (ponad 4 miliony ton plonów).

Pod względem średniego plonu nasion sytuacja kształtuje się nieco inaczej. Według Oil World, najwięcej plonów z jednego h (ponad 4 tony) pozyskują Duńczycy i Belgowie.

 

rzepak MEMORI CS
Rzepak MEMORI CS

 

MEMORI CS – dobre ziarno dla lepszych efektów

Opłacalność uprawy rzepaku zależy od wielu czynników, między innymi warunków atmosferycznych, zastosowanych zabiegów agrotechnicznych, jakości gleby, terminu siewu i zbiorów… Nad siłami natury nie możemy panować. Jednak, każdy rolnik może w dużej mierze zagwarantować swoim działaniom powodzenie poprzez wybór odpowiedniego materiału siewnego. W naszej szerokości geograficznej szczególnie polecany jest rzepak MEMORI CS – wysokowydajna odmiana mieszańcowa nowej generacji. MEMORI CS zapewnia maksymalne zbiory nawet w latach z niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Co ważne, odmiana doskonale sprawdza się na słabszych stanowiskach. Głęboko zakorzeniony rzepak z mocną, stabilną częścią nadziemną jest odporny na wyleganie i choroby pustoszejące plantacje.