Kiedy desykować rzepak i czy jest to konieczne?

Uprawa rzepaku jest opłacalna, lecz niełatwa. W związku z tym, zarówno przed siewem, jak i w trakcie wzrostu roślin wykonuje się wiele zabiegów agrotechnicznych, które ostatecznie mają doprowadzić do uzyskania możliwie najwyższego plonu. Odpowiednie przygotowanie gleby, metoda siewu oraz nawożenie oczywiście są bardzo ważne. Zdaniem wielu ekspertów ogromnie istotna jest tzw. desykacja, którą przeprowadza się w fazie dojrzewania rzepaku. Czemu służy takie działanie? Czy rzeczywiście jest konieczne? Kiedy desykować rzepak?

Dojrzewanie rzepaku

Rzepak ozimy to jedna z roślin o najdłuższym okresie wegetacji – od siewu do zbioru mija około 10 miesięcy. Po jesieni i zimie, każdej wiosny obserwujemy dość szybki jej wzrost. Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się kwitnienie. To właśnie w tym czasie, możemy cieszyć oko łanami pięknych, soczyście żółtych kwiatów, które rozpościerają aż po horyzont. Jednak dojrzewanie rzepaku często przebiega nierównomiernie. Oznacza to, że część łuszczyn znacznie wcześniej niż pozostałe zaczyna pękać, przez co nasiona osypują się na glebę. W ten sposób pomniejsza się ostateczny plon. Oprócz tego, pola często są mocno zachwaszczone, a plantacja na tyle bujna, że zielona masa rzepaku może utrudniać zbiór (prawidłowe działanie kombajnu). Na to wszystko spory wpływ ma oczywiście stanowisko uprawy oraz pogoda. Tym bardziej, konieczne jest jej doglądanie oraz dostosowana do panujących warunków ochrona przed szkodnikami i chorobami. Ostatnim z zabiegów ochroniarskich przeprowadzanych na rzepaku jest desykacja. Na czym polega, kiedy jest konieczna i jaki jest optymalny termin desykacji rzepaku?

Desykacja, czyli oprysk na dosuszanie rzepaku

Desykacja rzepaku to zabieg agrotechniczny mający na celu ochronę plonu. Polega on na wykonaniu oprysku na dosuszanie rzepaku. W ten sposób dojrzewanie rzepaku przebiega bardziej równomiernie, dzięki czemu plon jest wyższy i lepszej jakości. W związku z tym warto go przeprowadzać zwłaszcza na tych polach, na których rośliny dojrzewają w sposób zróżnicowany. Desykacja to również dobre rozwiązanie wówczas, gdy zielona masa rzepaku jest wysoka i gęsta i/lub pole jest mocno zachwaszczone. Natomiast zabieg jest zbędny w przypadku upraw wyrównanych pod względem dojrzałości, niezbyt bujnych roślin i niewielkiej ilości chwastów. Czynnikiem decydującym o braku konieczności desykacji rzepaku jest również susza i mała ilość opadów.

Termin desykacji rzepaku

Jeżeli mamy słuszne powody ku temu, aby na polu wykonać oprysk na dosuszanie rzepaku, warto się zastanowić kiedy jest na to odpowiedni czas. W związku z tym, że na różnych polach dojrzewa on w różnym czasie i nie sposób jednoznacznie określić momentu zbiorów, trudno też wskazać jedyny słuszny termin desykacji rzepaku. Chcąc wyznaczyć odpowiedni dzień/tydzień na przeprowadzenie tego zabiegu, należy bacznie obserwować rośliny. Desykację najlepiej wykonać w okresie późnej dojrzałości technologicznej, czyli wtedy, gdy około 70-80% łuszczyn osiągnęło dojrzałość technologiczną, natomiast pozostałe 20-30% ma dojrzałość pełną. Nie bez znaczenia jest również to, o jakiej porze dnia zrobimy oprysk. Zaleca się, aby były to wczesne godziny poranne lub późne popołudniowe. W powietrzu jest wtedy więcej wilgoci, co nie powoduje nadmiernego osypywania się nasion z łuszczyn w wyniku przejazdu ciągnika.