ES CAPELLO
Jakościowa odmiana o wysokiej plastyczności.
ES CAPELLO
Rzepak ozimy
Odmiana mieszańcowa



Dlaczego warto zasiać odmianę rzepaku ES CAPELLO?
WYNIKI PLONOWANIA ES CAPELLO
Doświadczenia rozpoznawcze COBORU – zbiór 2020 r.

Doświadczenia rozpoznawcze COBORU – zbiór 2019 r.

Wzorce: ES Valegro, SY Ilona, Architect F1, Dk Expirio F1

ES Capello nie jest podatna na jesienną elongację szyjki korzeniowej i posiada wysoką zimotrwałość. ES Capello to odmiana o doskonałej zdrowotności. Jest w pełni zabezpieczona przed suchą zgnilizną kapustnych (dzięki obecności genów Rlm, w tym Rlm7), oprócz tego toleruje wysoką presję zgnilizny twardzikowej, cylinrosporiozy i werticiliozy. ES Capello jest jednym z wyróżniających się mieszańców pod kątem jakości. Wysoka zawartość oleju w nasionach z tej odmiany zawiera także dużą dawkę cennych kwasów tłuszczowych Omega 3. Posiada także wysoką zawartość białka (39,5% w s.m. beztłuszczowej).
Odmiana rzepaku ozimego ES Capello to udane połączenie wysokiego plonowania z najwyższą jakością nasion o szeroko rozumianej zdrowotności roślin. ES Capello jest mieszańcem rzepaku ozimego systemu OGURA o wyjątkowo wysokiej odporności na osypywanie nasion (krótsze łuszczyny odporne na działanie warunków fizycznych i pękanie). Ta odmiana rzepaku dobrze znosi jesienną presję mszyc i wyróżnia się wysoką zdrowotnością.
DANE TECHNICZNE
Rejestracja: Francja 2018
Wymagania glebowe:
Polecana do uprawy na wszystkich stanowiskach.
Kryteria agronomiczne:
Wysokość roślin: średnie
Odporność na wyleganie: dobra
Wigor jesienny: bardzo dobry
Odporność na wydłużanie pędu jesienią: dobra
Odporność na osypywanie: wysoka
Zimotrwałość: dobra
Odporność na choroby:
Sucha zgnilizna kapustnych: bardzo wysoka
Zgnilizna twardzikowa: dobra
Cylindrosporioza: bardzo wysoka
Werticilioza: dobra
Kryteria technologiczne:
Poziom oleju: bardzo wysoki
Poziom białka: wysoki
MTN: średnia
Termin i norma wysiewu rzepaku ES CAPELLO

Dobra adaptacja ES CAPELLO do różnych warunków glebowych stwarza możliwość uprawy odmiany praktycznie na wszystkich stanowiskach.
Fizjologia rzepaku ES CAPELLO

