Rolniczym uprawom zagraża wiele czynników, na które farmerzy często nie mają wpływu – niekorzystne warunki pogodowe utrzymujące się przez dłuższy czas, wizyty dzikiej zwierzyny na polach, patogeny wywołujące choroby siejące spustoszenie wśród plonów… Nie wszystkich zagrożeń można się ustrzec. Jednak nowoczesne zabiegi agrotechniczne pozwalają na przygotowanie się na niebezpieczeństwo i zminimalizowanie ewentualnych strat. Sprawdzonym narzędziem walki z patogenicznymi grzybami jest zaprawianie materiału siewnego zanim jeszcze trafi do gleby. Na czym polega zaprawianie ziarna zbóż? Sprawdź!
Zaprawianie ziarna zbóż – najważniejsze informacje
Grzyby są poważnym zagrożeniem dla upraw zbóż. Szkodliwe patogeny mogą bytować w glebie oraz przenosić się z ziarnem siewnym w formie grzybni, zarodników czy przetrwalników (sporysz). Niewidoczne dla rolnika grzyby znajdują się na powierzchni ziarna, głębiej w jego warstwie aleuronowej albo w części zarodkowej ziarniaka. Kupując ziarno przeznaczone na siew, nie jesteśmy w stanie określić, czy materiał jest zainfekowany. W przypadku zakażenia pszenicy śniecią cuchnącą podpowiedzią może być charakterystyczny zapach, jednak nie zawsze jest on wyczuwalny. W klimacie umiarkowanym największym zagrożeniem dla upraw są grzyby Fusarium wywołujące septoriozę, Microdochium nivale (pleśń śniegowa), Bipolaris sorokiniana (helmintosporioza, zgnilizna korzeni, zgorzel siewek, plamistości liści, czernienie kłosów).
Zaprawianie ziarna zbóż jest pierwszym, niezwykle ważnym zabiegiem zabezpieczającym materiał przed szkodliwymi patogenami wywołującymi infekcje skutkujące gniciem nasion, martwicą oraz zmniejszeniem zdolności kiełkowania. Zaprawianie nie jest skomplikowane – polega na równomiernym pokryciu ziarna specjalnym preparatem. Podczas zabiegu ziarna powinny być w ciągłym ruchu, żeby środek został precyzyjnie rozprowadzony na cały materiał siewny. Producenci środków ochronnych oferują zaprawy jednoskładnikowe lub zawierające kompleks substancji czynnych. Dobre specyfiki zawierają składniki chroniące dodatkowo przed owadami przenoszącymi groźne dla zbóż choroby (na przykład mszycami, które są nosicielami wirusa żółtej karłowatości jęczmienia). Wśród skutecznych składników czynnych zapraw nasiennych wymienić możemy fenylopirole, triazole oraz imidazole. Droższe, ale zarazem bardziej skuteczne są zaprawy kilkuskładnikowe.
Zaprawione ziarno nie powinno być długo przechowywane. Po 180 dniach od zabiegu siła kiełkowania nasion żyta oraz pszenżyta zmniejsza się o około 12-15%. W przypadku pszenicy straty mogą być jeszcze większe.
Jak ustrzec się przed zainfekowanym zbożem?
Najlepszym sposobem na wyeliminowanie ryzyka zasiania zainfekowanego ziarna jest kupowanie materiału z zaufanych źródeł, czyli profesjonalnych firm hodowlano-nasiennych. Dystrybutorzy oferują wyłącznie ziarno pochodzące z plantacji reprodukcyjnych objętych ścisłą kontrolą Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Pewne odmiany
Strategiczne decyzje zaważające na powodzeniu uprawy zapadają zazwyczaj jeszcze przed siewem. Warto pamiętać, że podstawowym czynnikiem gwarantującym wysokie plony, odporność na niską temperaturę i choroby jest rodzaj zboża. Na TopNasiona.pl znajdziesz wyselekcjonowane odmiany pszenicy, jęczmienia czy kukurydzy wykazujące doskonałe parametry. Dystrybutorzy Grupy Top Nasiona oferują sprawdzone nasiona cieszące się dużym zainteresowaniem wśród rolników zarządzającymi uprawami położonymi na obszarach o zróżnicowanym klimacie i glebach.