Produkcja zbóż jest podstawową gałęzią polskiego rolnictwa i ma strategiczne znaczenie dla gospodarki żywnościowej kraju. Najważniejszym, wykorzystywanym na największą skalę zbożem jest pszenica. W Europie procentowy udział pszenicy w areale upraw wynosi aż 47%, w Polsce – około 32%. Zapotrzebowanie na to zboże wynika głównie z faktu, że odgrywa ono ogromną rolę w żywieniu ludzi i zwierząt. Ponadto, dla rolników nie bez znaczenia jest duży potencjał plonowania. Z tych właśnie przyczyn uprawa pszenicy w Polsce dla wielu gospodarstw rolniczych jest podstawowym źródłem dochodów. Co należy wiedzieć o uprawie tego zboża? Sprawdź!
Gatunki pszenicy i pochodzenie
Pszenica jest zbożem z rodziny wiechlinowatych. Ze względu na panujące warunki glebowe, klimatyczne i siedliskowe, uprawa pszenicy w Polsce zaspokaja zapotrzebowanie na ziarno konsumpcyjne oraz paszowe. Naturalne ograniczenia związane z położeniem geograficznym kraju wymuszają eksportowanie jakościowej pszenicy twardej (Triticum durum). Wśród pszenicy wyszczególnić można 20 różnych gatunków oraz około 10 mieszańców międzygatunkowych. Odmiany pszenicy, zboża dzielą się na cztery grupy technologiczne:
- E (elitarna) – wyróżnia się bardzo wysoką wartością przemiałową, odporna na porastanie. Często służą jako „poprawiacze” dla odmian o słabszych właściwościach;
- A (jakościowa) – charakteryzuje się stosunkowo wysoką odpornością ziarna na porastanie i dobrymi wartościami wypiekowymi;
- B (chlebowa) – jej walorem jest przede wszystkim bardzo duży potencjał plonowania. Ziarno o wartości dobrej lub dość dobrej, najczęściej wykorzystywane do przemiału i wypieku;
- C (paszowa) – używana do produkcji pasz i w przemyśle browarniczym.
Z pszenicy wytwarza się ogrom produktów spożywczych stanowiących podstawę diety – białe pieczywo, makarony, kuskus, otręby, płatki śniadaniowe, ciastka, słód czy piwo.
Pszenica – wymagania glebowe
Pszenica zaliczana jest do zbóż o dużych wymaganiach wodnych, szczególnie w okresie od fazy krzewienia aż do zakończenia fazy strzelania w źdźbło. Brak wystarczającej ilości opadów równoznaczne jest ze zmniejszeniem plonowania. Z drugiej strony, zbyt obfite nawodnienie w fazie formowania oraz dojrzewania ziarna zwiększa ryzyko porażenia pszenicy grzybami. Optymalne dla pszenicy są najlepsze stanowiska glebowe: kompleksu pszennego bardzo dobrego, dobrego oraz górskiego oraz, w mniejszym stopniu, kompleksu zbożowego górskiego i zbożowo-pastewnego mocnego. Ważne jest, żeby podłoże miało wysoką zdolność do magazynowania wody, było zasobne w fosfor, potas i magnez. Najlepszy poziom cennych składników odżywczych mają odczyn gleby o pH wynoszącym między 6,5 – 7. Uprawa wymaga dobrych gleb. Nawożenie pszenicy ozimej, jak i pszenicy jarej, wymaga zadbania o odpowiednie zapotrzebowanie na fosfor i potas. Pszenicy nie zaleca się uprawiać po zbożach. Do najlepszych w tym przypadku przedplonów zalicza się mieszanki strączkowo-zbożowe i rośliny motylkowe, ziemniaki, buraki, bobik, rzepak, groch i kukurydzę na zielonkę.
Uprawa pszenicy w Polsce – skąd pozyskać materiał siewny?
Na należy wiedzieć o uprawie pszenicy? Na obfitość plonów ma wpływ wiele czynników, począwszy od warunków glebowych i atmosferycznych, poprzez zastosowaną agrotechnikę, na niszczycielskim działaniu szkodników kończąc. Warto pamiętać, że podstawą udanych zbiorów jest wybór dobrego ziarna o wysokiej odporności na choroby i doskonałych parametrach jakościowych. Nie wiesz, jaka odmiana okażę się najefektywniejsza? Skontaktuj się z doradcami współtworzącymi markę Top Nasiona, którzy dobiorą właściwy produkt, a tym samym pomogą Ci zmaksymalizować zyski z upraw.