Uprawa pszenicy ozimej krok po kroku

W rankingu roślin, których uprawia się najwięcej na świecie, pierwsze miejsce na podium zajmuje pszenica. Jak dotąd nie zdołały jej prześcignąć inne, bardzo popularne gatunki, czyli ryż i kukurydza. Sytuacja ta dotyczy również Polski, gdzie zboża przeznacza się głównie na cele konsumpcyjne i paszowe. Co prawda, wymagania pszenicy odnośnie gleby i płodozmianu są dość duże, jednak przy zastosowaniu odpowiedniego przedplonu i nawożenia pszenicy ozimej, nawet na słabszych stanowiskach możliwie jest uzyskanie zadowalających plonów. Na czym polega prawidłowe przygotowanie pola pod siew pszenicy? Jaki jest najlepszy przedplon dla pszenicy ozimej? Jakie nawozy i środki ochrony roślin warto wybierać? Wyjaśniamy jak zaplanować uprawę pszenicy ozimej krok po kroku!

Przygotowanie pola pod siew pszenicy

Przygotowanie pola pod siew pszenicy to jeden z najważniejszych czynników decydujących o powodzeniu uprawy tego zboża. Od tego, co zostanie uprzednio zasiane na polu, w dużej mierze zależy zawartość składników pokarmowych w glebie. Polecanym przedplonem dla pszenicy ozimej jest rzepak, burak cukrowy, ziemniak, soja, groch i lucerna. Rośliny te wzbogacają ziemię o niesamowicie ważne w uprawie pszenicy azot i potas. Natomiast niekorzystnym przedplonem jest w tym przypadku jęczmień, żyto i pszenżyto. Poza tym, pszenicy nie należy siać w glebę słabo uprawianą i zbryloną. Przygotowanie pola pod siew pszenicy powinno obejmować: talerzowanie, płytką orkę oraz rozdrobnienie i spulchnienie roli przy pomocy agregatu uprawowego lub uprawowo-siewnego. Dopiero wówczas można przystąpić do siewu pszenicy.

Siew pszenicy

Właściwe przygotowanie pola pod siew pszenicy to jedno, drugie to wybór odpowiedniego terminu. Planując siew pszenicy należy uwzględnić takie czynniki, jak zastosowany przedplon, a także region i warunki atmosferyczne. Przeważnie pszenicę sieje się między 15 września a 15 listopada. W przypadku tego zboża korzystniejsze jest spóźnienie się z terminem niż siew przedwczesny (choć oczywiście trzeba się wówczas liczyć z nieco mniejszym plonem). W żadnym razie nie można zapominać o nawożeniu pszenicy ozimej.

Nawożenie pszenicy ozimej

Kolejnym krokiem w procesie uprawy pszenicy jest jej nawożenie. Pszenica ozima źle znosi niedobory fosforu, potasu i magnezu. W związku z tym, konieczna jest analiza chemiczna gleby, czyli kontrola jej pH i zasobności w wymienione składniki. W sytuacji idealnej pH jest na poziomie 6,5-7. Kiedy odczyn spada poniżej 6,5 zalecane jest wapniowanie oraz nawożenie ziemi magnezem. Oprócz tego, istotne jest uzupełnianie azotu. Nawożenie pszenicy ozimej azotem skutkuje wyższą jakością plonu oraz większą zawartością w ziarnie białka (w tym glutenu). Nawożenie zawsze powinno się rozpoczynać od zaprawy. Kolejnym etapem jest odżywianie nalistne w fazie 3-4 liści. Jesienią nie wolno też zapominać o zwalczaniu chwastów. Należy przy tym pamiętać, aby zawsze dostosowywać dawki poszczególnych preparatów do naturalnej zasobności gleby, przedplonu oraz przewidywanego w danym roku plonu. Dobrze odżywiona i chroniona przed chwastami pszenica przezimuje bez problemu, a wiosną będzie pięknie się rozwijała.