Zasobność gleby w potas jest jednym z najważniejszych czynników determinujących jakość oraz obfitość plonów roślin wielu gatunków. Co ważne, z roku na rok, ze względu na postępujące jałowienie gleb, wzrasta potrzeba nawożenia pól uprawnych tym składnikiem pokarmowym. Niedobór potasu szczególnie mocno zagraża kondycji zbóż i rzepaku. Jaką funkcję pełni potas w uprawie roślin? Czym grożą niedobory potasu? Sprawdź!
Potas niezbędny dla wysokich plonów
Potas jest najważniejszym składnikiem budującym wytrzymały system korzeniowy roślin. Nawożenie potasem umożliwia roślinie pobieranie innych składników pokarmowych z wody i gleby, zwłaszcza wtórnych minerałów ilastych. Ponadto, substancja zwiększa odporność roślin na niedobory wody i niską temperaturę, poprawia parametry jakościowe oraz właściwości przechowalnicze plonów. Co ważne, istnieje silny związek między ilością potasu w glebie a przyswajalnością azotu. Niedobory potasu blokują pobieranie azotu, zwłaszcza azotanowego. W konsekwencji wzrost roślin jest zahamowany, zwiększa się ryzyko porażenia grzybami i uszkodzenia na skutek niskich temperatur. Aby ustrzec się przed zniszczeniem uprawy, należy nawozić pola zgodnie z wymaganiami konkretnych gatunków. Pamiętaj o tym, że przesycenie gleby potasem jest równie groźne, jak niedobór pierwiastka. Zbyt obfite dawki nawozu potasowego ograniczają pobieranie wapnia i magnezu oraz zwiększają zawartość wody w roślinie. Ponadto, nieumiejętne nawożenie zmniejsza wartość biologiczną zboża i negatywnie wpływa na zasolenie podłoża.
Rośliny pobierają potas przez cały okres wegetacji, najintensywniej w początkowych fazach rozwoju. W przypadku zbóż kluczowym okresem w żywieniu potasem jest faza strzelania w źdźbło. Brak zbilansowanego nawożenia spowoduje spadek liczby kłosów oraz skrócenie długości źdźbła. Dla gleb o niskiej lub średniej zawartości potasu optymalną dawką jest około 60‑70 kg K2O/ha rocznie.
Niedobory potasu – konsekwencje
Aż 60% gleb znajdujących się na terenie Polski wykazuje niską lub nawet bardzo niską zasobność w potas. Skutki upraw zbóż i innych roślin na niskiej jakości podłożu ubogim w cenny składnik niesie za sobą poważne konsekwencje. Do symptomów chorobowych zaliczamy:
- zwiędły pokrój rośliny;
- zmianę koloru liści na ciemniejszą, zmatowienie;
- chlorozę między żyłkami liści;
- skrócenie międzywęźli;
- niedorozwinięcie korzeni;
- słaby rozwój organów spichrzowych;
- kruche, cienkie źdźbła;
- żółknięcie i usychanie liści.
Co ciekawe, potas jest składnikiem mobilnym w roślinie. Oznacza to, że w sytuacji wystąpienia niedoborów przemieszcza się z organów starszych w kierunku młodszych.
Grunt do dobre ziarno!
Pamiętaj o tym, że nawet najlepsze gleby i nawożenie nowoczesnymi, odpowiednio zbilansowanymi mieszankami nie przyniesie satysfakcjonujących efektów, jeśli nie zadbasz o podstawy – odpowiedni materiał siewny. Grupa Top Nasiona zrzesza doświadczonych ekspertów z branży rolniczej kompleksowo zajmujących się dystrybucją najlepszych odmian nasion kukurydzy, rzepaku i zbóż. Skontaktuj się z naszym przedstawicielem w Twoim województwie i przekonaj się, jak wielki potencjał tkwi w naszych produktach! Najlepszym przykładem licznych sukcesów odnoszonych przez Top Nasiona jest kukurydza ANOVI CS FAO 230, która w błyskawicznym tempie zyskała sympatię rolników oraz uznanie ekspertów (niezależne badania COBORU potwierdzają, że nasza kukurydza jest najbardziej suchą odmianą w Polsce).