Nasiona soi do siewu
Zyskuj na płodozmianie
Soja to roślina, która jest szeroko uprawiana na całym świecie ze względu na swoje wielofunkcyjne zastosowanie. Soja, jako roślina strączkowa, jest przede wszystkim ważnym źródłem białka (ponad 40% białka o korzystnym składzie aminokwasowym) oraz tłuszczu (około 20%) o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także inne cenne składniki. Soja jest rośliną o znakomitych właściwościach odżywczych. Ziarna soi są bogatym źródłem białka roślinnego.
Spis treści
Siew soi i uprawa
Co należy wiedzieć o uprawie soi? Światowa produkcja soi stale wzrasta, od 2010 roku zwiększyła się o ponad 32%. W Polsce także zauważamy bardzo duży wzrost powierzchni uprawy soi – od 2010 roku zwiększyła się ponad trzydziestokrotnie.
Soja oprócz warunków ekonomicznych uprawy to bardzo dobry sposób na przerwanie niekorzystnego następstwa roślin zbożowych, rzepaku i kukurydzy w płodozmianie. Jak wszystkie rośliny strączkowe, posiada właściwości strukturotwórcze i wzbogacające glebę w składniki pokarmowe. Resztki pożniwne pozostawione na polu poprawiają właściwości gleby, zwiększając w niej zawartość substancji organicznej, a współżycie z bakteriami brodawkowymi wzbogaca glebę w azot.
Nasiona soi – Soja Marquise
Nasiona soi gwarantujące wczesne i wysokie plony.
Odmiana soi MARQUISE łączy w sobie bardzo szybki wzrost we wczesnych fazach rozwoju (ma wysoką zdolność do tłumienia chwastów), wczesną dojrzałość, doskonałą zawartość białka i oleju w nasionach oraz wysokie plony nasion. Dzięki doskonałej zdolności do rozgałęziania się MARQUISE może z łatwością kompensować wschody utrudnione warunkami atmosferycznymi lub uszkodzenia spowodowane gradem. Zostało to udowodnione w próbach plonowania w St. Peter am Hart w 2018 r., gdzie MARQUISE przewyższył wszystkie konkurencyjne odmiany z zaledwie 40 roślinami/m2 (średnia prób wynosiła 55 roślin/m2). Dzięki szybkiej dojrzałości i dobrej stabilności soja MARQUISE ma bardzo szeroką przydatność do uprawy w Polsce, nie tylko w przemyśle spożywczym.
Uprawa soi - warto pamiętać
Soja jest rośliną ciepłolubną i dużą jej zaletą jest wysoka odporność na suszę oraz na choroby wirusowe, bakteryjne i grzybowe. Preferuje gleby dobrze nasłonecznione, przewiewne i żyzne, na gruntach klas od II do IVa ale także w dobrej kulturze rolnej IVb i V. Nasiona soi do siewu świetnie sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych. Wrażliwość odmiany jedynie dla ciężkich, kwaśnych i podmokłych gleb. Optymalne pH gleby w uprawie soi wynosi 6,5-7,0. Nie należy jej też wysiewać po uprawie innych roślin strączkowych, sorgo, traw, słonecznika, kapustowatych lub wieloletnich motylkowych roślin drobnonasiennych.
Optymalny termin siewu soi, w zależności od regionu, przypada na okres od 20 kwietnia do 5 maja. Fenologicznym wyznacznikiem terminu siewu jest kwitnienie klonu zwyczajnego lub koniec kwitnienia wiśni. Nasiona soi powinno się wysiać w glebę ogrzaną do temperatury 8-10oC. W niższej temperaturze gleby kiełkowanie i wschody są spowolnione, opóźnione i wydłużone, co zmniejsza konkurencyjność soi względem chwastów, a część nasion może zgnić i stracić zdolność kiełkowania. Wczesny termin siewu wpływa korzystnie na wysokość osadzenia najniższych strąków. Najlepsze plony jakie będą generowane przez nasiona soi, można osiągnąć, jeżeli w okresie kwitnienia soi temperatury oscylują między 22 a 25 st. C. Spadek poniżej 17 st. C może opóźnić, a poniżej 10 st. C, nawet całkowicie zatrzymać kwitnienie. O wrażliwości roślin na wszelkie czynniki stresowe, w tym temperaturę decydują przede wszystkim uwarunkowania genetyczne danej odmiany.
Norma wysiewu – soja powinna być wysiana w obsadzie ok. 45-60 roślin/m2. Najlepiej wysiewać ją w rozstawie rzędów 15–45 cm, na głębokość 2-4 cm. Zbyt głęboki siew powoduje, że rośliny soi mogą mieć trudności z przebiciem się przez warstwę gleby, co będzie skutkowało nierównomiernymi i rzadkimi wschodami. Zbiory soi można przeprowadzić od końca sierpnia aż do połowy października, po opadnięciu liści i zbrązowieniu strąków. Sprawdź proponowane przez nas najlepsze nasiona soi!
Agrotechnika Soi
Stanowisko | Gleby kompleksu pszennego bardzo dobrego, dobrego, pszennego wadliwego (klasy I – IVa) i żytniego dobrego (klasy IVb i V). Do uprawy soi nie nadają się gleby zbyt zwięzłe, silnie zaskorupiające się. |
Przedplon | Zboża jare i ozime, okopowe, kukurydza (należy zwrócić uwagę na herbicydy stosowane w uprawie kukurydzy i zbóż) |
Nawożenie | P2O5 60 – 90 kg/ha, K2O 90 – 120 kg/ha (jesienią lub wiosną) N – dawka startowa do 30 kg/ha, dawka pogłówna przed kwitnieniem – 30 kg/ha; (Wapnowanie pod przedplon przy pH < 5,5).Jeżeli nasiona są zaszczepione (zaleca się nawet podwójnie) Bradyrhizobium japonicum – które jest w przypadku uprawy soi jednym z kluczowych elementów, to nie ma potrzeby nawożenia azotem, a na pewno nie przed siewnie. Jeżeli rośliny będą kwitły i na korzeniach nie będzie brodawek to wtedy należy rozpatrzyć nawożenie N. |
Uprawa przesiewna | Zalecane jest wykonanie pełnego zestawu uprawek pożniwnych, a przed zimą orkę na głębokość 25 cm. |
Termin siewu | ok. 25 kwietnia, ale w glebę ogrzaną do temperatury powyżej 8oC |
Głębokość siewu | 2 – 4 cm |
Rozstaw rzędów | 15 – 45 cm |
Obsada na m2 | 45 – 60 nasion soi |
Ilość wysiewu | 4 – 4,5 jednostek siewnych / ha |
Ochrona przed chorobami i szkodnikami | Ryzyko porażenia ze strony chorób i szkodników – małe. W wadliwym płodozmianie (rzepak, bobowate) – chronić przed zgnilizną twardzikową |
Dojrzewanie i zbiór | koniec sierpnia – początek września; zbiór wykonuje się jednoetapowo kombajnem w dojrzałości pełnej, kiedy strąki są brązowe a nasiona “dzwonią” w strąkach. |
Sprawdź także